• +421 948 111 767
  • objednavky@kamienkovy-koberec.sk
Page Banner

Ako sa rozhodnúť pri výbere kameňa.

Ako sa rozhodnúť pri výbere kameňa.
Ktorá frakcia, veľkosť kameňa je najlepšia?

kamienkovy-koberec.sk | 2023-01-19 13:48:29

V tomto článku vám skúsime priblížiť jednotlivé vlastnosti ponúkaných kamienkov, ktoré sa používajú pre kamenné koberce.

Prevažnú ponuku kameňa vhodného pre kamenné koberce tvorí mramor. Ten je ponúkaný vo veľkostných frakciách 3-6mm, 3-5mm a 5-8mm.

Frakcia 3-6mm, prané štrky

- sú selektované drte, ktoré sa následne perú a zbavajú prachu. Hrany kamienkov niesú zaoblené, hoci povrch štrkového koberca je rovný a hladký. Vďaja ostrejším hranám sa obuv lepšie zasekáva do štruktúry kamenného koberca a z pohľadu protišmykových vlastností ide o najlepšiu štruktúru. Táto frakcia je ideálna na schody a plochy kde potrebujete maximálnu možnú mieru bezpečnosti, hoci 100% protišmykový povrch asi neexistuje.

Frakcia 3-5mm, malé technické okrúhliaky

- sú vyrábané vo veľkých otočných bubnoch zo štrkov. Pri otáčaní sa hrany kamienkov navzájom obrusujú a výsledkom je kamienok s hladším povrchom a zaoblenými hranami. Pri tomto druhu kameňa, je povrch kamienkového koberca vizuálne prívetivejší, elegantnejší, príjemnejší na dotyk a prípadne bosú nohu. Pre použitie v interiéroch doporučujeme výhradne túto frakciu a to z dôvodu peknej, jemnej štruktúry ako aj z dôvodu nižšej spotreby uzatváracieho gélu.

Frakcia 5-8mm, väčšie technické okrúhliaky

taktiež sú vyrábané vo veľkých otočných bubnoch zo štrkov väščej frakcie. Pri otáčaní sa hrany kamienkov navzájom obrusujú a výsledkom je kamienok s hladším povrchom a zaoblenými hranami. Pri tomto druhu kameňa, je štruktúra kamenného koberca výraznejšia, viac otvorená z pohľadu pórovitosti, čiže aj odtok vody je najrýchleší.

Krátke zhrnutie.

Z pohľadu použiteľnosti, je možné pre vonkajšie plochy používať všetky tri frakcie. Pre interiér je podľa nášho názoru najvhodnejšie kamenivo frakcie 3-5mm.
Z pevnostného hľadiska a teda na plochy zaťažované autom, doporučujeme z hľadiska pevnosti (tvrdosti) riečny kremičitý kameň, z mramorov uprednostňujeme menšie frakcie, vzhľadom na hustotu styčných plôch v štruktúre kamenného koberca.
Na plochy zaťažované vodou, k bazénom je príjemnejšia frakcia 5-8mm, ktoré čiastočne plní aj funkciu "masážneho" chodníka.

Pri výbere však dbajte najmä na vaše estické cítenie. Pokiaľ potrebujete poradiť s vašim technickým riešením, kontaktujte nás, radi vám pomôžeme.